MAIN arrow PRODUCTION PROGRAM arrow News arrow Porinuce i krštenje policijskog broda Josip Jovic
EnglishHrvatski
Porinuce i krštenje policijskog broda Josip Jovic Print E-mail


U brodogradilištu Montmontaža Greben d.o.o u Vela Luci na Korčuli održala se svečana ceremonija porinuća i krštenja broda „Josip Jović“. Brod je dobio ime u čast prvog poginulog hrvatskog redarstvenika, prve žrtve Domovinskog rata, 22-godišnjeg Josipa Jovića.

Strategijom razvoja pomorske policije i Akcijskim planom koji su rezultat provedenog twinning projekta Phare 2006 „Nadzor plave granice“, definiran je nadzor državne granice na moru sukladno schengenskim preporukama, a koji se bazira na prisutnosti policijskih plovila na moru u cilju zaštite državne granice na moru te nadzora ukupnog morskog prostora Republike Hrvatske.

Ugovor o gradnji, opremanju i isporuci plovila potpisan je između Ministarstva unutarnjih poslova i Zajednice ponuditelja-brodograditelja te se njime realiziraju obveze iz Akcijskog plana. Do sada je, prema predviđenom planu isporuke, isporučeno 12 plovila tip C i 1 plovilo tip A, policijski brod imena „Josip Jović“.

Policijski brod „Josip Jović“, izgrađen je u brodogradilištu Montmontaža Greben d.o.o. u Vela Luci. Dužine je 24,6 metara, širine 6,2 metara, a gaza 1,7 metara. Brod je opremljen je s dva motora MTU od 1050 kW te postiže brzinu preko 27 čvorova. Ovaj brod najveći je od 13 plovila koja su do sada isporučena hrvatskoj policiji i jedan od tri plovila toga tipa koje hrvatska policijska flota trenutno koristi, a koji služe za nadzor državne granice, za službe u višednevnom trajanju. Dodijeljen je Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj i obavljati će zadaće zaštite južnog dijela državne granice na moru.

Direktor brodogradilišta Montmontaža Grebend.o.o. Mladen Žanetić izrazio je zadovoljstvo povodom svečane predaje patrolno ophodnog broda Ministarstvu unutarnjih poslova kao naručitelju.

- Brod je potpuno izrađen i opremljen u našem brodogradilištu što nam predstavlja izrazito zadovoljstvo - naglasio je Žanetić te je zahvalio članovima Zajednice ponuditelja-brodograditelja na uspješno provedenom poslu.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko rekao je da svaki brod kao i svaki čovjek ima svoju priču. Brod koji ćemo ovdje danas porinuti i krstiti imenom Josipa Jovića biti će podsjetnik na njegovu priču – rekao je ministar.

- Ime Josipa Jovića, ime Mile Blaževića Čađe, ali i drugih koji su nas svojim primjerom, odlučnošću, zrelim domoljubljem koje će nadahnjivati buduće naraštaje, krasit će pramce brodova hrvatske policije. Na ovaj ćemo simboličan i znakovit način od zaborava čuvati trajnu vrijednost i neponovljivost i autentičnost Domovinskog rata, tog neusporedivog fenoma i kolosalnog događaja u burnoj hrvatskoj povijesti – kazao je ministar Karamarko.

Ministar se zahvalio na dolasku obitelji i prijateljima Josipa Jovića te je zaželio da ovaj brod koji će ploviti najljepšim morem na svijetu, plovi sretno i dugo, da ponosno nosi ime jednog od naših junaka, da bude sigurno i ugodno radno mjesto svojoj posadi te neka po uzoru na Josipa, čije ime nosi, čuva najdražu nam domovinu.

Potom je uslijedio blagoslov i krštenje broda čija je kuma bila Josipova majka, Marija Jović. Josipova majka kazala je da je puna boli i patnje, ali i zadovoljstva, uzbuđenja i ponosa što ovaj brod nosi ime njenog sina. Kao poklon policiji i posadi broda gospođa Jović darovala je krunicu.

Tijekom probne vožnje na novom policijskom brodu ministar Tomislav Karamarko i direktor brodogradilišta Mladen Žanetić potpisali su primoredajni zapisnik.

Na svečanosti porinuća i krštenja novog policijskog ophodno patrolnog broda osim izaslanstva MUP-a i brodogradilišta Montmontaže Greben nazočili su i ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić, predstavnici Zajednice ponuditelja - brodograditelja te predstavnici lokalne uprave i samouprave.

 

 

 
< Prev   Next >
Montmontaza-Greben-Vela Luka Design by: FuTuRa